RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Kreatív sarok / blog
Friss bejegyzések
2019.02.11. 09:42
2019.02.11. 09:26
2018.12.14. 18:38
2018.12.14. 18:23
2018.12.14. 18:09
2018.12.14. 17:51
2018.12.14. 16:56
2018.07.26. 14:52
2018.06.28. 16:35
2018.05.16. 12:51
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
 
Linkajánló
 
A választásod itt számít!
Milyen receptek érdekelnek leginkább?

Sütemények, édességek
Főételek (húsos, rakott)
Ünnepi ételek (különlegesek)
Hétköznapi ételek (könnyű, gyors)
Reform (hús,- tej, vagy cukormentes)
Mindegy, csak olcsó legyen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Kecsketej receptek
Kecsketej receptek : Házi kecskesajt

Házi kecskesajt

Ez egy gyors, házi készítésű kecskesajt, nem kell érlelni, másnaptól már fogyasztható is. Reszelni két naposan már lehet. Rántani is lehet, nem olvad ki a panírból így nem kell duplán panírozni.


3 liter kecsketejet felforralunk, beleszórunk 1-1,5 evőkanál sót, és kevergetve tovább forraljuk pár percig. Utána beleöntünk 1 dl ecetet (10%) és kevergetve pár percig tovább forraljuk. Közben előkészítünk egy pelenkát, vagy gézt, esetleg szúnyoghálót, kibélelünk vele egy szűrőkanalat, amit egy mélyebb lábos tetejére teszünk. Beleöntjük a forró tejet, és hagyjuk lecsöpögni. Ha kellően lecsöpögött, a hálóval olyanra formázzuk, amilyenre szeretnénk, majd visszatesszük a szűrőbe, ráhelyezünk egy kis tálkát, és a tálka tetejére egy jó kilós nehezéket (ez lehet egy vízzel telt palack is). Ezzel nyomatjuk ki még a felesleges nedvességet. Így hagyjuk addig, míg teljesen kihűl, és lecsöpögött. Kb. egy 25-30 dekás darab sajtunk lesz belőle.

A lecsöpögött savóját főzéshez / habaráshoz felhasználhatjuk (Pl.: tökfőzelék, vagy levesek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.09.21. 21:47
Lantos Andi

Sziasztok!

 

Mi saját tejből készítünk sajtot-  az  itt közölt receptet is használjuk.

A jellegzetes íz és illat a higénikusan tartott állatoktól fejt tejnél kevésbé érződik. 

Nálunk a bak csak a fedeztetés idején van együtt a fejősökkel ,így az ivari szag sem jelentkezik a tejnél vagy a sajtnál.

Idézet
2014.07.04. 20:59
Ágnes Bartosné Nagy

Fincsi lett, mi is saját tejből készítettünk, egy nap rögtön 2 adagot is! Már az első nap kipróbáltuk rántva is...isteni lett!  Köszönjük! Ági

 

Idézet
2014.04.09. 14:46
Éva

Kedves Kriszti!

Elkészítettem a sajtot,a recepted szerint,gyorsan, könnyen ment, és nagyon finom.

Köszönöm szépen.

Idézet
2013.10.13. 20:56
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Kriszti!

Amikor a gézbe öntöd és a savó java része lecsöpög, akkor még csak túró marad fent, ezért kell alaposan kinyomatni belőle a lét.

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2013.10.13. 16:13
Kriszti

Kedves Zsuzsa!

Nekem nem érthető hogy amikor már meg van formázva  a sajt akkor ha a nehezéket rátesszük , nem fogja szétnyomni?

Én is most akarnák először csinálni!

Idézet
2013.07.16. 10:45
Kerékgyártóné Andi

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget,de most már sejtem,hogy nem hagytam eleget lecsepegni,mert már ettük volna.Nekünk 9 kecskénk van,ebből 4- t fejünk,tehát biztos hogy eredeti.Mégegyszer köszönöm!

Idézet
2013.07.15. 20:40
Receptvilag / Zsuzsa

Kedves Andi! Sűrűn készítek sajtot, ezért bizton mondhatom, hogy friss tejből is, és több napos tejből is mindig sikerül a sajt. Szerintem valamit nem jól csinálsz, vagy csak halkan megjegyzem, vizezik a tejet, amit veszel. Gondolom már többször átolvastad a receptet, de mégis megpróbálom most újból részletezni.

A tejet fel kell forralni, mikor forr, akkor teszem bele a sót, kevergetve újra forralom (a sónak fel kell oldódni benne), majd amikor ismét forr, akkor az ecetet öntöm bele, és ismét forrásig hevítem. Az ecet hozzáöntésekor már látni lehet benne a túrósodást (lásd a képen). Leveszem a lábost a tűzről, és beleöntöm a kibélelt szűrőbe. Hagyom egy kis ideig csöpögni, majd utána összefogom a géz, vagy tüll anyag széleit, és elkezdem csavarni, így tömörítem a sajtot egy gömbformára. Addig csavarom, amíg jön belőle savó. Ekkor az anyaggal együtt visszateszem a szűrőkanálba, egy kis tálkát rá teszek, erre pedig valamilyen nehezéket. Estére lecsöpög, ki is hűl, és kész a sajt.

Idézet
2013.07.15. 10:17
Kerékgyártóné Andi

Sziasztok!

Segítsetek már nekem,mert én már kipróbáltam ezt a receptet friss tejből illetve már majdnem aludttejből,de friss tejből nem sikerült,mert nem sűrűsödött be. Milyen "idős" tejből jó csinálni?

Idézet
2011.07.26. 20:38
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Csupata!

Nincs még túl sok tapasztalatom, mert csak tavasz óta isszuk a kecsketejet. A sajt nálunk egy bő hétig állt legtovább a hűtőben, -mert megettük :). Természetesen frissentartó fóliában csomagolva.

A rántott sajtról annyit, félek, ha a családod a kecsketejet nem szereti, akkor ez sem fog ízleni nekik, mert sütés után még jobban érződik a jellegzetes íze. Legalábbis szerintem. Minden esetre várom a tapasztalatod, és visszajelzésedet. Minden érdekel! :)

Még annyi infót szereztem, hogy a sajtkészítésnél visszamaradt savó a kertben permetezésre is felhasználható. Lisztharmatra jó állítólag, csak még a keverési arányokat nem tudom.

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.07.26. 15:19
csupata

Kedves Zsuzsa!

 

Na végre egy házi sajt recept, szuper én kipróbálom bár a családom nem szerti a kecsketejet de viszont a rántott sajtot igen. Itt az ideje,hogy megcsináljam ezt a rceptet is. És nem tűnik macerásnak.

Ja igen szeretném megkérdezni,hogy a kész sajt hűtőben meddig áll el?

             további szép napot üdv csupata

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek
 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!

 

 

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!