RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Oszd meg ismerőseiddel is!
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
Kreatív sarok
Friss bejegyzések
2014.03.25. 18:42
2014.01.03. 19:03
2013.12.26. 18:09
2013.03.24. 20:19
2013.03.10. 19:31
 
Már facebook-on is!
 
 
Google PageRank
 
Linkajánló
 
 
 
 
Mákos kalács


Mákos kalács (saját recept szerint)

Hozzávalók:

3 és 1/2 dl tej
5 dkg élesztő
50 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
3-4 evők. rum
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg margarin

Elmorzsoljuk az élesztőt 1 dl langyos tejben, majd összekevrjük 5 dkg liszttel, és 1 evők. cukorral. Rászorunk egy kevés lisztet, és langyos helyen 1/2 órát kelesztjük. A maradék langyos tejhez adjuk a maradék cukrot, 2 tojássárgáját, csipet sót, a rumot, és a citromhéjat. A margarint felolvasztjuk, a tejet átszitáljuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, hozzáadjuk a kovászt,a bekevert tejet, és bedagasztjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a margarint, és addig dagasztjuk, míg hólyagosodni kezd és a kezünkről elválik. Cipót formálunk, belisztezzük, és langyos helyen 1/2 óráig kelesztjük (letakarva). Lisztezett deszkára borítjuk, megfelezzük, ceruza vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Lásd >>> beiglinél! Feltekerjük, és margarinnal kikent tepsibe langyos helyen 1/2 órát pihentetjük. A maradék tojássárgájával megkenjük, és száradni hagyjuk. 5 perccel előbb előmelegítjük a sütőt, 10-15 perc sütés 180 fokon, majd takarék lángon.

Másik mákos kalács receptem: Mákvirág kalács

 

 

 

 

 

 

 

Katt a képre, nézz be a képtáramba is!

 

8 hozzászólás
Idézet
2011.12.15. 18:22
Receptvilág / Zsuzsa

Nagyön örülök, hogy elsőre jól sikerült a kalács, és gratulálok is egyben!

Boldog Ünnepeket kívánok!

Zsuzsa

Idézet
2011.12.14. 08:15
Lilibeth59

Kedves Zsuzsa!

 

Köszönöm a tájékoztatást, Karácsonyra rummal sütöm meg a kalácsot, bár anélkül is nagyon finom volt. Ha ezt még lehet tovább fokozni, miért ne?

Az biztos, hogy ez a recept a kedvenc, az hogy elsőre sikerült, nagyon belelkesített,  ezt a receptet használom most már mindig.

Köszönöm szépen, üdv.

Lilibeth

Idézet
2011.11.28. 17:36
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Lilibeth!

Az olajban sült tésztáknál az a rum funkciója, hogy kevesebb olajat szívjon magába a tészta. Ennél a kelt kalácsnál pedig, hogy sokkal finomabb lesz. Próbáld ki bátran!

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.11.27. 18:37
Lilibeth59

Kedves Zsuzsa!

 

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

 

Még csak egy kérdésem lenne: ha kihagyható a rum, akkor mégis miért jó, ha teszünk bele?

Olvastam olyan szalagos fánk recepteket, amiben szintén szerepel a rum. Csak van valami funkciója, talán lágyabb, lazább, finomabb a tészta tőle?

Üdv.

Lilibeth

 

Idézet
2011.11.26. 18:37
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Lilibeth!

Kihagyhatod a rumot, anélkül is jó lesz a kalács. Töltelékéhez én mindig leforrázom a mákot, vagy a diót, szerintem úgy finomabb.

A beiglinél található tölteléket szoktam használni: http://www.receptvilag.gportal.hu/gindex.php?pg=29202699

Ha két fajta töltelékkel készíted, akkor fele mennyiséget vedd.

A kirepedésnek több oka is lehet, amiért nekem szokott repedni, az a sok töltelék.. Nagyon szép kalácsot lehet sütni, ha kevesebb tölteléket teszünk bele, de erre csak azt szoktam mondani, hogy mit ér egy mákos kalács, ha csak mutatóba van benne mák. A kelesztésre is figyelni kell, a feltekerésre is, mert nem szabad túl szorosan feltekerni. Szóval sok oka lehet, de ne add fel a próbálkozást, mert megéri.

Sok sikert!

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.11.26. 15:43
Lilibeth59

Nagyon jónak tűnik ez a kalács recept, csak azt szeretném megkérdezni, hogy a rumot ki lehet-e hagyni, esetleg valami mást használni helyette..

Diósat és mákosat is szeretnék sütni, van, aki esküszik, hogy szárazon kell a tölteléket a tésztára tenni, és úgy feltekerni, van, aki tejben stb. kikeveri, ill. kicsit felfőzi, és kihűlve  keni a tésztára. Te mit ajánlasz?

Még egy kérdés: Miért reped ki nekem mindig a kalács oldala? Valami hasznos tanács erre is, ha lenne, nagyon megköszönném!

Köszönöm

Lilibeth

Idézet
2010.11.05. 20:29
Receptvilág

Kedves Magdi! Köszönöm a visszajelzésedet, örömmel olvastam, hogy tetszett a kalács. További sikeres sütést kívánok!

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2010.11.05. 14:59
Czímerné Magdi

Gratulálok,!Nekem még nem volt ilyen jó állagú tésztám, pedig nem vagyok kezdő, ez a legjobb amit eddíg kipróbáltam. Nagyon jó.

 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek * Receptért katt a képre!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!