RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Oszd meg ismerőseiddel is!
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
Kreatív sarok
Friss bejegyzések
2014.03.25. 18:42
2014.01.03. 19:03
2013.12.26. 18:09
2013.03.24. 20:19
2013.03.10. 19:31
 
Már facebook-on is!
 
 
Google PageRank
 
Linkajánló
 
 
 
 
Sárgabarack lekvár

 

Sárgabarack lekvár

3 kg sárgabarack, 1,5 kg cukor

A barackot átválogatjuk, megmossuk, meghámozzuk és félbe vágva kimagozzuk. A gyümölcs felét a cukorral egy lábosba rétegezzük és egy napon át állni hagyjuk.
A barack másik felét turmixoljuk, pépesítjük, és felforraljuk. Másnap a turmixolt barackot és a cukros barackról leszűrt levet felforraljuk, ezután adjuk hozzá az egészben hagyott gyümölcsöt, és 15 percig óvatosan kevergetve (ne törjük össze túlzottan) főzzük. Azon forrón kifertőtlenített meleg vízzel félig telt tepsibe állított üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, majd szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

 **********************

A következő recept a kedvencem, általában ezzel az eljárással főzöm be a kajszit két okból is. Nem kell lehéjazni a gyümölcsöt, ami hatalmas mennyiségnél nem mindegy, másik dolog, szeretem ha sűrű marad annyira a lekvár, hogy süteménybe is kenhető legyen, és a lekváros kenyeret se "gyorsasági versennyel" kell enni, mert lecsöpög. Nálam rég bevált recept.

Kajszi lekvár II.

A kajszit héjazás nélkül kimagvaljuk, rossz részeket kivágjuk, majd lemérjük. Minden kilogrammra 50-60 dkg cukrot szórunk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap a levét leöntjük, a gyümölcsöt kézzel, alaposan összenyomkodjuk, vagy ledaráljuk. Feltesszük főzni, forrástól számítva jó 20 percig kell forralni, közben folyamatosan kell kevergetni, hogy oda ne égjen. Melegen üvegekbe töltjük, majd a nyitott üvegeket egymás mellé rakva tiszta ruhával letakarjuk. Így hagyjuk kihűlni. Másnapra megbőrösödik a teteje, amire csipet szalicilt szórunk, és akkor lezárhatjuk őket.

Megjegyzésem: Főzési időnek 20 percet írtam, de ez változó lehet a gyümölcs mennyisége, és az, hogy mennyi levet öntöttük le róla.  Ha egyszerre nagy mennyiséget főzöl be, akkor inkább úgy írom, hogy akkor jó, ha a fakanalat a lábos alján elhúzva nem rögtön folyik össze a két oldal. A leöntött lé szörpként fogyasztható, hűtőben pár napig eláll. Amikor túl sok a lé és félek, hogy pár nap alatt nem fogyasztjuk el, akkor felforralom, és üvegekbe töltöm tartósítószer nélkül. Így meghosszabbítom az eltarthatóságát.

 

A felezett-magozott kajszit cukorral rétegezve állni hagyom.

 

Levet ereszt, amit másnap leöntök róla.

 

A gyümölcshúst megfőzöm lekvárnak.

 

A levét szörpnek elfogyasztjuk. Ha sok, akkor jól felforralom, és üvegekben elrakom. Főzés közben a habot mindig leszűröm a tetejéről, mert a hab nem tud úgy átforrósodni, ezért könnyebben megromolhat.

 

 

7 hozzászólás
Idézet
2011.07.20. 19:45
Receptvilág / Zsuzsa

Szia Kismama! Mivel két receptet olvashatsz ezen az oldalon, a másodikat ajánlom figyelmedbe. Mint írtam is, ez a kedvencem, mert nem kell lehéjazni a kajszit. Ha van botturmixod, akkor még a darálást is megkönnyítheted azzal, és szerintem egy cseppet sem zavaró benne a héja. Sőt! Észre sem fogod venni!

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.07.20. 09:58
Kismama

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, ha nem hámozom meg, akkor a héja mennyire lehet zavaró, ha a másfél éves babánknak csinálom a lekvárt? Köszi előre is. 

Idézet
2011.04.27. 20:40
Receptvilág/Zsuzsa

Kedves Ildikó! Sajnos nem tudok segíteni édesítő ügyben, mert nincs cukros a családban, így tapasztalatom sincs. Utána néztem a neten és olvasom bizony sokaknak gond ez a kesernyés utóíz. Még arra is gondoltam, mi lenne, ha édesítés nélkül tennéd el a lekvárt, és csak felhasználáskor kevernéd bele. Ez csak egy felvetés volt......

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.04.23. 13:48
koós ildikó

Üdvözlök mindenkit!

Én már régi motoros vagyok a befőzésben.Tanácsom az lenne, hogyha kész a lekvár, vagy bármijen befőtt, akkor nem kell bele tartósító, ha az alaposan  fertőtlenítet üvegbe betöltve, forrón rácsavarjuk a tetejét, s fejre állítjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni.Természetesen tegyünk alá vastag konyharuhát. Majd ha kihűlt rögtön a végleges helyére kerüljön.

Viszont volna egy kérdésem. Most, hogy cukorbeteg lettem, tavaly a lekvárokat édesítővel tettem el, amit a végén kevertem hozzá. Ennek ellenére  kesernyés íze lett. Mit tanácsolnátok, mit használjak? Válaszotokat előre is köszönöm; Ildi

Idézet
2010.07.15. 12:40
Timi

Nagyon jó ez a második recept így tettem el én is és valóban nincs az a sok macera a héjazással  tök egyszerű. Az ízén semmit se ront a héja,,,, én redaláltam, és a szörpje egyszerüen remek! Azt isszuk mióta befőztem de már látom hamar elfog fogyni.

Köszönöm a receptet ami nekem is bevált!

Idézet
2009.07.08. 18:21
Receptvilág

Nagyon finom szörpöt fogsz kapni a levéből, nálunk nem kell hosszú ideig tárolni! :) Az, hogy mennyi lesz, függ a kajszi fajtájától is, és attól, hogy mennyire csöpögteted le a gyümölcsöt. Minél jobban lecsöpögteted, annál sűrűbb lesz a lekvárod. A fajta kérdése: Nekem 3 kajszifám van, abból az egyik hosszúkás szemű, olyan szív alakú, és nem igazán leveses. Ebből elég kevés lé jön ki, de ez az igazi lekvárnak. A másik két fajta a hagyományos kerek fajta, na ez enged levet rendesen. A visszajelzésedet kiváncsian várom! Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2009.07.08. 14:04
Glász Anna

Szép napot! Ma fogom elkésziteni ezt a recept szerinti baracklekit.Referálni fogok hamarosan.Egyébként még nem is hallottam arról hogy a levét szörpnek...de izgalmasnak igérkezik..Köszönet.

 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek * Receptért katt a képre!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!