RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Kreatív sarok / blog
Friss bejegyzések
2019.02.11. 09:42
2019.02.11. 09:26
2018.12.14. 18:38
2018.12.14. 18:23
2018.12.14. 18:09
2018.12.14. 17:51
2018.12.14. 16:56
2018.07.26. 14:52
2018.06.28. 16:35
2018.05.16. 12:51
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
 
Linkajánló
 
A választásod itt számít!
Milyen receptek érdekelnek leginkább?

Sütemények, édességek
Főételek (húsos, rakott)
Ünnepi ételek (különlegesek)
Hétköznapi ételek (könnyű, gyors)
Reform (hús,- tej, vagy cukormentes)
Mindegy, csak olcsó legyen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Túrós-meggyes/almás rétes

... mert rétest sütni jó... ;-)

Egy kis ízelítő a rétes eredetéről: A jó és különleges réteshez különleges, kiváló minőségű lisztre van szükség. Olyanra, melynek kiemelkedően magas a sikértartalma. Nos... ilyen lisztet adó búza Európában csak az Alföldön termett. Elődeink, s ezen belül is az asszonyok találékonysága vezetett a rétes megalkotásához. Hisz a szegény paraszti családokban abból kellett gazdálkodni, ami otthon megtermett: saját liszt, némi zsiradék, tojás, tiszta víz. Töltelékként pedig friss túró saját tehenük tejéből, vagy valamely gyümölcsfa termése is megtette. Mindemellett a rétestészta húzása-nyújtása igazi családi vagy rokonsági tevékenység volt.
A tésztát összegyúrva, abroszon gyúrófával kissé megnyújtva, majd kézfővel minden irányban alaposan meghúzva jött létre a hártyavékony rétestészta. A tésztának az abrosz széléről lecsüngő peremét óvatosan lefejtették, a kinyújtott tésztát zsírral meglocsolták, s miután néhány percig szikkadni hagyták, tetszés szerint cukorral édesített nyers gyümölccsel, túróval, tejföllel, mákkal, dióval megtöltötték, hengerítették, vagy laposra hajtották, s egy zsíros bádoglemezen gyorstűz mellett megsütötték. A mai rétes a XVIII.-XIX. század fordulóján kapta mai formáját és tartalmát. Bár mára kezdi elveszíteni hagyományát, ünnepek alkalmával szinte minden - különösen - paraszti házban előkerül.
Forrás: Kulináris Világ

Sajnos nem ismerem az igazi rétestészta készítését, nem volt kitől az ehhez szükséges fortélyokat ellesnem. Így boltban vásárolt réteslappal dolgoztam, de az ízélmény így is garantált. Tölteléknek most túrót, meggyet és fahéjas almát készítettem. Nagyon sok szeretettel ajánlom.

Túrós-meggyes/almás rétes

Hozzáválók:

1 csomag rétes tészta
olaj
zsemlemorzsa

Túrós-meggyes töltelék:

50dkg túró
2 tojás sárgája
tejföl
4 púpos evőkanál gríz
ízlés szerint cukor
1 csomag vaníliás cukor
pár csepp citrom leve
2 üveg kimagzott meggybefőtt

A túrót simára kevertem a tojások sárgájával, vaníliás cukorral, cukorral, grízzel, tejföllel, és a pár csepp citromlével megbolondítottam. A meggyet lecsöpögtettem. A meggylét pedig a készítés közben elszürcsölgettem.
A réteslapokat konyharuhára helyeztem, ecsettel olajoztam, majd zsemlemorzsával meghintettem. A túrós masszával megkentem, majd a meggyeket rászórtam. Jó szorosan feltekertem, majd a többi réteslappal is e módon jártam el. A tepsibe szépen egymás mellé helyeztem, szorosan, hogy felfelé tudjanak növekedni, ne oldalra. Tetejüket ecsettel olajoztam.

 

 

 

Almás-fahéjas töltelék:

10db alma
cukor
fahéj
pár csepp citrom leve

10 db szép almát megpucoltam, kimagoztam, majd lereszeltem. Alacsony lángon 10 perc alatt puhára pároltam, cukorral, fahéjjal és pár csepp citromlével ízesítettem. Majd a fent leírtak szerint töltöttem, sütöttem.

 Ezúton köszönöm Eszternek a kitűnő receptet és a hozzátartozó képeket! 

 

Katt a képre, csemegézz Eszter képtárában is kedvedre!  

 

Még nincs hozzászólás.
 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek
 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!

 

 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség