RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Kreatív sarok / blog
Friss bejegyzések
2019.02.11. 09:42
2019.02.11. 09:26
2018.12.14. 18:38
2018.12.14. 18:23
2018.12.14. 18:09
2018.12.14. 17:51
2018.12.14. 16:56
2018.07.26. 14:52
2018.06.28. 16:35
2018.05.16. 12:51
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
 
Linkajánló
 
A választásod itt számít!
Milyen receptek érdekelnek leginkább?

Sütemények, édességek
Főételek (húsos, rakott)
Ünnepi ételek (különlegesek)
Hétköznapi ételek (könnyű, gyors)
Reform (hús,- tej, vagy cukormentes)
Mindegy, csak olcsó legyen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Kecsketej receptek
Kecsketej receptek : Házi kecskesajt

Házi kecskesajt

Ez egy gyors, házi készítésű kecskesajt, nem kell érlelni, másnaptól már fogyasztható is. Reszelni két naposan már lehet. Rántani is lehet, nem olvad ki a panírból így nem kell duplán panírozni.


3 liter kecsketejet felforralunk, beleszórunk 1-1,5 evőkanál sót, és kevergetve tovább forraljuk pár percig. Utána beleöntünk 1 dl ecetet (10%) és kevergetve pár percig tovább forraljuk. Közben előkészítünk egy pelenkát, vagy gézt, esetleg szúnyoghálót, kibélelünk vele egy szűrőkanalat, amit egy mélyebb lábos tetejére teszünk. Beleöntjük a forró tejet, és hagyjuk lecsöpögni. Ha kellően lecsöpögött, a hálóval olyanra formázzuk, amilyenre szeretnénk, majd visszatesszük a szűrőbe, ráhelyezünk egy kis tálkát, és a tálka tetejére egy jó kilós nehezéket (ez lehet egy vízzel telt palack is). Ezzel nyomatjuk ki még a felesleges nedvességet. Így hagyjuk addig, míg teljesen kihűl, és lecsöpögött. Kb. egy 25-30 dekás darab sajtunk lesz belőle.

A lecsöpögött savóját főzéshez / habaráshoz felhasználhatjuk (Pl.: tökfőzelék, vagy levesek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.09.21. 21:47
Lantos Andi

Sziasztok!

 

Mi saját tejből készítünk sajtot-  az  itt közölt receptet is használjuk.

A jellegzetes íz és illat a higénikusan tartott állatoktól fejt tejnél kevésbé érződik. 

Nálunk a bak csak a fedeztetés idején van együtt a fejősökkel ,így az ivari szag sem jelentkezik a tejnél vagy a sajtnál.

Idézet
2014.07.04. 20:59
Ágnes Bartosné Nagy

Fincsi lett, mi is saját tejből készítettünk, egy nap rögtön 2 adagot is! Már az első nap kipróbáltuk rántva is...isteni lett!  Köszönjük! Ági

 

Idézet
2014.04.09. 14:46
Éva

Kedves Kriszti!

Elkészítettem a sajtot,a recepted szerint,gyorsan, könnyen ment, és nagyon finom.

Köszönöm szépen.

Idézet
2013.10.13. 20:56
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Kriszti!

Amikor a gézbe öntöd és a savó java része lecsöpög, akkor még csak túró marad fent, ezért kell alaposan kinyomatni belőle a lét.

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2013.10.13. 16:13
Kriszti

Kedves Zsuzsa!

Nekem nem érthető hogy amikor már meg van formázva  a sajt akkor ha a nehezéket rátesszük , nem fogja szétnyomni?

Én is most akarnák először csinálni!

Idézet
2013.07.16. 10:45
Kerékgyártóné Andi

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget,de most már sejtem,hogy nem hagytam eleget lecsepegni,mert már ettük volna.Nekünk 9 kecskénk van,ebből 4- t fejünk,tehát biztos hogy eredeti.Mégegyszer köszönöm!

Idézet
2013.07.15. 20:40
Receptvilag / Zsuzsa

Kedves Andi! Sűrűn készítek sajtot, ezért bizton mondhatom, hogy friss tejből is, és több napos tejből is mindig sikerül a sajt. Szerintem valamit nem jól csinálsz, vagy csak halkan megjegyzem, vizezik a tejet, amit veszel. Gondolom már többször átolvastad a receptet, de mégis megpróbálom most újból részletezni.

A tejet fel kell forralni, mikor forr, akkor teszem bele a sót, kevergetve újra forralom (a sónak fel kell oldódni benne), majd amikor ismét forr, akkor az ecetet öntöm bele, és ismét forrásig hevítem. Az ecet hozzáöntésekor már látni lehet benne a túrósodást (lásd a képen). Leveszem a lábost a tűzről, és beleöntöm a kibélelt szűrőbe. Hagyom egy kis ideig csöpögni, majd utána összefogom a géz, vagy tüll anyag széleit, és elkezdem csavarni, így tömörítem a sajtot egy gömbformára. Addig csavarom, amíg jön belőle savó. Ekkor az anyaggal együtt visszateszem a szűrőkanálba, egy kis tálkát rá teszek, erre pedig valamilyen nehezéket. Estére lecsöpög, ki is hűl, és kész a sajt.

Idézet
2013.07.15. 10:17
Kerékgyártóné Andi

Sziasztok!

Segítsetek már nekem,mert én már kipróbáltam ezt a receptet friss tejből illetve már majdnem aludttejből,de friss tejből nem sikerült,mert nem sűrűsödött be. Milyen "idős" tejből jó csinálni?

Idézet
2011.07.26. 20:38
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Csupata!

Nincs még túl sok tapasztalatom, mert csak tavasz óta isszuk a kecsketejet. A sajt nálunk egy bő hétig állt legtovább a hűtőben, -mert megettük :). Természetesen frissentartó fóliában csomagolva.

A rántott sajtról annyit, félek, ha a családod a kecsketejet nem szereti, akkor ez sem fog ízleni nekik, mert sütés után még jobban érződik a jellegzetes íze. Legalábbis szerintem. Minden esetre várom a tapasztalatod, és visszajelzésedet. Minden érdekel! :)

Még annyi infót szereztem, hogy a sajtkészítésnél visszamaradt savó a kertben permetezésre is felhasználható. Lisztharmatra jó állítólag, csak még a keverési arányokat nem tudom.

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.07.26. 15:19
csupata

Kedves Zsuzsa!

 

Na végre egy házi sajt recept, szuper én kipróbálom bár a családom nem szerti a kecsketejet de viszont a rántott sajtot igen. Itt az ideje,hogy megcsináljam ezt a rceptet is. És nem tűnik macerásnak.

Ja igen szeretném megkérdezni,hogy a kész sajt hűtőben meddig áll el?

             további szép napot üdv csupata

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek
 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!

 

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal