  
Lenmagpelyhes tönkölycipó 
Hozzávalók: 
25 dkg fehérliszt 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 púpozott evők. lenmagpehely 2 teásk. só csipet cukor 2 dkg élesztő 2,5 dl víz 2 evők. olaj 
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A liszteket egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a lenmagpelyhet, szélére szórjuk a sót, közepébe tesszük a megkelt élesztőt, és a maradék langyos vízzel begyúrjuk a tésztát. A végén az olajat is hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. Cipóba formálva, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30 perc). Utána enyhén átgyúrjuk, újra cipót formálunk belőle, majd tepsibe helyezve, letakarva ismét kelesztjük 20 percig. Közben a (légkeveréses) sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cipó tetejét bevagdossuk, langyos vízzel átkenjük, majd megsütjük (kb. 25 perc). Sütés után rácsra tesszük, míg teljesen kihűl. 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Katt a képre, nézz be a képtáramba is! 
   
 |