
Húsvéti kalács babák
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
2 tojássárga
10 dkg cukor
4 dkg élesztő
3 dl tej
6 dkg vaj
csipet só
Ezen kívül:
6 db főtt tojás
Tetejére:
1 tojás
szezámmag
A 3 dl tejet megmelegítjük, és elkeverjük benne a cukrot. Elveszünk belőle kb. 1 dl-t, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, szélére szórjuk a sót, közepébe tesszük a tojássárgákat, a megkelt élesztőt, és a maradék tejet is hozzáadva elkezdjük összegyúrni a tésztát. A vajat megolvasztjuk, és azt is a tésztához adjuk, majd addig dagasztjuk, míg szép sima lesz, elválik a kezünktől és a tál szélétől. Ekkor cipóba formáljuk, és letakarva 30 percig kelesztjük. Utána átgyúrjuk, 6 egyforma darabra osztjuk, mindegyik darabot hosszúkásra sodorjuk, és a képeken látható módon babákat csavarunk. Kivajazott tepsibe tesszük, a felső részébe helyezzük a főtt tojásokat (a tojásokat nem kell megpucolni), és letakarva 20 percig pihentetjük. A kalácsokat átkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de 10 perc után csökkentjük a hőt 180 fokra, és így sütjük készre (kb. még 15 perc).
Elkészítése képekben:
Begyúrjuk a tésztát.

Hagyjuk megkelni.

Hat egyforma részre osztjuk.

Mindegyik darabot kisodorjuk.

A felénél meghajlítjuk a tésztát.

Keresztbe tesszük egymáson a szárakat.

A két szárat megcsavarjuk.

A felső részbe egy-egy főtt tojást helyezünk (nálam jércetojás).

Kivajazott tepsibe helyezzük a babákat.

Újra pihentetjük, majd sütés előtt tojással megkenjük.

Megsütjük.

Miután kihűltek, arcot is rajzolhatunk nekik.

Tapasztalatom szerint a gyerekek jobban szeretik, ha van arc rajzolva.


Katt a képre, nézz be a képtáramba is!