RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel
Interaktív
 
Sütemények
 

 

 
Kevert tésztás sütemények
 

 

 
Alaptészták
 

 

 
Mézes sütemények
 

 

 
Sütés nélküli édesség
 

 

 
Bonbonok-pralinék
 

 

 
Poharas krémek-pudingok
 

 

 
Ostyalap töltelékek
 

 

 
Kekszek-teasütemények
 

 

 
muffinok
 

 

 
Kuglófok
 

 

 
Kalácsok
 

 

 
Kenyerek - zsemlék
 

 

 
Kelt tészták-péksütemények
 

 

 
Torták
 

 

 
Hájas tészták
 

 

 
Édes tészták - desszertek
 

 
Gofrik
 

 

 
Témák szerinti kereső
 
Díszek-ajándékok a konyhából
 
Oszd meg ismerőseiddel is!
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
 
Online látogató
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-08-09
 
Kreatív sarok
Friss bejegyzések
2014.03.25. 18:42
2014.01.03. 19:03
2013.12.26. 18:09
2013.03.24. 20:19
2013.03.10. 19:31
 
Már facebook-on is!
 
 
Google PageRank
 
Linkajánló
 
 
 
 
Mézeskalács házikó

 

Mézeskalács házikó

A következőkben szívesen ajánlom ezt a mézeskalács házikó receptet, nagyon egyszerű az elkészítése, aki még sose mert belevágni egy házikó megalkotásába, annak most itt a lehetőség. A mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, így igen hamar össze lehet állítani. Ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul. Kiváló ajándék is lehet celofánba csomagolva. A képtáramba is nézz körül, sok képet raktam fel a házikóról!

Hozzávalók:

1 kg liszt
4 dl porcukor (nincs elírva, dl!)
2 kávésk. szódabikarbóna
2 kávésk. fahéj
2 kávésk. őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír, vagy margarin
3 tojás
2 és fél - 3 dl méz

A porszerű anyagokat összekeverjük. Ebbe belemorzsoljuk a zsiradékot. A halom közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét félretesszük az elején, és kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához. A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Jó, ha két, vagy három tepsivel dolgozunk, így az egyik sütése közben már rakhatjuk az újabb adagot a másikba. Tepsibe rakott elemeket mogyoró, mandula, napraforgó maggal díszíthetjük, de az összeállítás után cukormázzal is díszíthetünk. A házikó elemeit érdemes előtte papírra megtervezni, kivágni az elemeket, így sütéskor csak a kinyújtott tésztára helyezzük a papírdarabokat, és körbevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sütjük az elemeket, és ott hagyjuk kihűlni.

A házikó méretei:

Alapnak egy A/4-es papírt vettem, de ettől el lehet térni, csak akkor a kerítés méretei is változnak hosszban.

Kerítés: 2 cm magas
Oldalfalak: 2 db 13 x 20 cm, és 2 db 13 x 13 cm (ajtó, ablakokkal)
Tető: 2 db 11 x 22 cm, 2 db 13 x 10 cm-es háromszög


Összeállításhoz én karamellt használtam. Ehhez egy kis lábosba kristálycukrot öntünk, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan keverjük, nehogy odakapjon. Az összeragasztandó elemeket megkenjük a forró karamellel, majd rögtön egymáshoz illesztjük. Jobban szeretem ezt az eljárást, mint a tojásfehérje-habost, mert pár pillanat alatt össze tudom ragasztani az elemeket, nem kell annyit várni, mint a másik eljárással. Viszont itt megjegyzem, a gyerekeket ennél a műveletnél ne vonjuk be, mert a forró karamellel könnyen megégethetik magukat!

Díszítés:

A formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A habhoz mintegy 6-7 közepes kanálnyi porcukrot keverünk. A cukorhab kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, gumival szorosan lezárjuk, ezután a zacskó sarkát lecsípjük. Se nagy, se kicsi ne legyen a luk, mert vagy vastagon folyik, vagy túl vékonyan. A díszítést hagyjuk megszáradni.

Ez a mennyiségű tészta bőven elég a ház és alapja megalkotására, ha eltörne egy elem, akkor is marad annyi tészta, hogy tudjunk készíteni helyette másikat, ha meg minden sikerül elsőre, akkor a maradék tésztát formákkal kibökjük.

Másik mézeskalács receptem >>> Plébános mézeskalácsa 

 A tésztát összeállítjuk.

 

Előre megtervezett és papírból kivágott minták segítségével kivágjuk a ház darabjait.

 

Magokkal díszíthetjük.

 

Az ajtó akkora legyen, hogy egy teamécses beférjen.

 

Kerítés elemek sütés előtt.

 

Oldalfalak sütés után.

 

Pirított cukorral állítottam össze a ház falait.

 

Gyorsan köt.

 

Összeállítva.

 

 

 

Gyertyafényben.

 

 

 

Hátulról-létrával.

 

A maradék tésztát kiböködtem formákkal.

 

Egyéb ötlet:

Mézeskalács dobozka

 

Akár szaloncukrot is rejthet a dobozkánk.

 

Celofánba csomagolva szép ajándék lehet.

 

 Katt a képre, nézd meg az összes képet a képtárban nagyobb méretben is!

 

9 hozzászólás
Idézet
2013.12.21. 18:51
Kriszti

nagyony jo recept\\\"\\\"

 

Idézet
2012.12.16. 19:34
Receptvilág / Zsuzsa

A mézeskalács nagyon sokáig eláll.

Idézet
2012.12.16. 09:12
zoo55

Meddig áll el?:)

Idézet
2011.12.15. 18:29
Receptvilág / Zsuzsa

Kedves Zsóka!

4 éve készült ez a mézeskalács házikó, akkor még számíthattam a lányaimra díszítés ügyben. :) Nekem is jobban tetszik magokkal, talán jövőre újra így készítek kalácsot.

Boldog Ünnepeket kívánok!

Üdvözlettel: Zsuzsa

Idézet
2011.12.15. 12:33
Zsóka

Kedves Zsuzsa!

Nagyon tetszik hogy magokkal diszitetted a házikódat, biztos több a munka vele, de így gyönyörű!

Annyi jó ötlet van nálad hogy kapkodom a fejem!

Idézet
2009.11.09. 20:44
Receptvilág

Fanni! kb. 170 fokon kell sütni.

Idézet
2009.11.09. 16:52
fanni

Kb. hány fokon érdemes sütni?

Idézet
2009.02.09. 15:34
Receptvilág

Köszöm Edit a dicséretet!

Idézet
2009.01.27. 15:45
Sályik Edit
Nagyon-nagyon mutatós és istenien finom Mézeskalács házikó!!!Gratulációm!!!Nagyon ritka az ennyire szép, és finom, mézeskalács házikó!!!
 
Képtárak
 
Levesek
 

 
Húsos ételek
 

 
Köretek-Feltétek
 

 
Egytálételek - Rakott ételek
 

 
Tésztás ételek
 

 
Lepények - Húsos tekercsek
 

 

 
Főzelékek
 

 

 
Szendvicskrémek-Pástétomok
 

 

 
Saláták
 

 
Sós sütemények
 

 
Pogácsák
 

 
Nyári ízek télire
 

 
Savanyítás
 

 
Szörpök-Italok-Teák készítése
 

 
HOT PAN receptek
 
 
 
Reform ételeim
 

 

 
Ti küldtétek
 
Tanácsok, konyhai tippek
 
Tej, tejtermék nélküli ételek
 
Kis-okos
 
Hús receptek témák szerint
 
Receptkereső
 
Legújabb képes receptek * Receptért katt a képre!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A honlapon található írásos, és képi anyagokat szerzői jogok védik. Ezek engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!